Prikaz poskusov z zelenjadnicami na Infrastrukturnem centru Ptuj Kmetijskega inštituta Slovenije, 11. junij 2024

Čeprav je še zjutraj ob vodnih kapljah od vsepovsod deževalo tudi vprašanje ali dogodek sploh bo, se nas je tistih, ki smo si želeli izmenjave znanj in izkušenj med posevki zelenjadnic, nabralo toliko, da smo v dobro razpoloženje že kmalu spravili tudi nebo. Sodelavci Javne službe v vrtnarstvu in Javne službe zdravstvenega varstva rastlin smo predstavili strojno opremo za pridelavo česna,
sortne poskuse s papriko, nizkim fižolom za stročje in zgodnjim zeljem, varstvo paprike in fižola, poskus varstva zelja pred pleveli s slepo setvijo in pred insekti s prekrivanjem s proti insektno mrežo, poskus varstva čebule pred čebulno plesnijo in česna pred tulipanovo pršico, postopke vzgoje zdravega semenskega materiala česna, poskus z biorazgradljivimi folijami za zastiranje tal, uporabo senzorskih postaj za podporo interpretaciji rezultatov poskusov in uporabo agrometeoroloških podatkov za namene prognoze ter Agrometeorološki portal. Pridružil se nam je tudi zastopnik Pessl Instruments Metos vremenskih postaj za Slovenijo in podjetja Geoprospectors. Povzetki predstavitev so zbrani v Gradivu za udeležence.

O prikazu so poročali tudi v oddaji RTV Slovenija Ljudje in zemlja, ki je bila predvajana 30.06.2024. Prispevek je dostopen na tej povezavi.